Jezelf en je 4×4 voorbereiden voor de perfecte offroad vakantie in het buitenland!

Het is vrij zeker dat Benjamin Franklin, de man die met een kite in een onweersbui vloog, nooit met een 4×4 rondtoerde. In de achttiende eeuw waren er immers nog geen 4×4’s. Maar Ben Franklin had een goed advies dat vandaag nog steeds van toepassing is voor iedereen die denkt aan een 4wd vakantie: door je niet voor te bereiden, bereid je je voor om te falen! Dus, is het je eerste keer op vakantie in een 4×4? Dan sta je voor een ervaring als geen ander! Maar met een beetje voorbereiding zul je je snel een onverschrokken en zelfzekere ontdekkingsreiziger voelen die zelfs tot in de kleinste uithoeken van de wereld een weg weet te banen. Wat de ideale voorbereiding voor een perfecte 4wd vakantie is, lees je in dit artikel.

Laat je voertuig nakijken

Je voertuig is de meest kritische uitrusting tijdens een 4×4 vakantie. Het is dus vanzelfsprekend dat je voertuig voorbereid en klaar moet zijn voordat je op reis vertrekt. Ongeveer drie of vier weken voordat je vertrekt, laat je je voertuig professioneel en grondig nakijken. Waarom drie of vier weken? Het geeft je de tijd om alles te laten repareren wat moet gerepareerd worden. Daarnaast krijgt de garage de ruimte om onderdelen te bestellen en jijzelf om extra geld te sparen dat je nodig hebt voor mogelijke reparaties.

Leer je 4×4 binnenstebuiten kennen

Een ijzige weg, onverwachte sneeuw of een hevige regenbui mag niet leiden tot slippen en van de weg afraken. Met een goede voorbereiding en basiskennis van hoe het weer de omstandigheden beïnvloedt, kun je veilig en vol vertrouwen 4×4 offroad reizen in alle weersomstandigheden. Met een goede voorbereiding en een beetje oefening, kan iedereen offroad rijden. Met een 4×4 rijden, is meer dan je je kunt voorstellen! Bij ActionPlanet ervaar je welke obstakels je pad kunnen kruisen. Hierdoor leer je je 4×4 binnenstebuiten kennen voordat je vertrekt, wat dan weer voor het nodige zelfvertrouwen zorgt. Met de rijvaardigheidstips van ActionPlanet haal je het meeste en het beste uit het vermogen van je voertuig op moeilijk terrein, waaronder modder, diep water en zand.

Hou van je banden

Banden doen al het harde werk wanneer je 4×4 offroad rijdt. Om die reden zijn ze ook het meest voorkomende dat faalt. Lekke banden maken deel uit van het leven als 4wd- reiziger. Het spreekt dus voor zich dat je een band moet kunnen verwisselen. Als je niet weet hoe je een band moet verwisselen, leer het dan voordat je vertrekt! Nadat je alle banden en bandenspanningen hebt gecontroleerd, leg je klaar wat je zeker moet meenemen: twee reservebanden als je kunt, een 12 volt luchtcompressor, reserve ventielen van goede kwaliteit, het juiste dopsleutel set, hydraulische krik en een basisplaat ​​voor het geval je iets nodig hebt om de krik te ondersteunen in zachte grond of zand.

Denk na over de bagage

Dat hippe campingtoilet dat er zo goed uitzag op de caravan & camping expo, kost veel meer moeite om mee rond te rijden en op te zetten dan te hurken achter een boom met een klein plastic schepje! Overbelasting is gevaarlijk en heeft invloed op het rijgedrag van je 4×4. De belangrijkste regel bij het laden van je voertuig is: houd het gewicht zo laag mogelijk en centraal geplaatst. Houd tevens in gedachten dat als je een imperiaal gebruikt, je het niet overbelast. Een imperiaal heeft een specifieke gewichtscapaciteit die er niet voor niets is. Het overladen van een imperiaal of te veel gewicht op de bovenkant van je voertuig, verhoogt het zwaartepunt met als risico dat het voertuig gaat kantelen en een verhoogd brandstofverbruik veroorzaakt als gevolg van de extra windweerstand. De ANWB heeft een handig aanvullend artikel hoe je veilig en slim kunt inpakken.

LEAVE A COMMENT