Veel voorkomende vormen van autopech en de oplossingen

Je wilt op weg gaan naar een pretpark of je vakantieadres en de motor start niet omdat de accu leeg is, of je schrikt je op de weg rot door een klapband. Ontzettend vervelend, en ook in sommige gevallen gevaarlijk. Om de zorgen iets te verlichten, is het handig om te weten wat de autoverzekeraar voor jou kan betekenen op zo’n moment. Met een goede autoverzekering kun je die ellende niet voorkomen, maar ben je wel verzekerd van hulp bij autopech. Zeker als je naar hem buitenland gaat, is het prettig als je zaken goed zijn geregeld.

Veel voorkomende vormen van autopech
De meest voorkomende vorm van autopech is een lege accu. Dit is iets waar menig automobilist mee te maken heeft gehad, of zal krijgen. Meestal geheel je eigen schuld; je laat de koplampen per ongeluk branden en de volgende dag is de accu leeg. Hoe krijg je de auto weer aan de praat? Met startkabels. Op zo’n moment is het handig als je deze binnen handbereik hebt, en als je weet hoe je dan moet handelen.

Start de motor niet door andere kuren? Dan ontkom je niet aan een reparatie of vervanging van de startmotor. Wel is er een truc waarmee je de motor (tijdelijk) weer aan de praat kunt krijgen. Wanneer je schakelt naar de hoogste versnelling en de auto vervolgens voorzichtig heen en weer wiegt, kun je het probleem mogelijk verhelpen. Zo kun je misschien toch nog naar de garage rijden.

Een klapband is ook zo’n vorm van pech die redelijk vaak voorkomt, die kan ontstaan door verschillende oorzaken. Maar waar motor- of accuproblemen lastig zijn, is het bij een klapband onderweg ook nog eens heel erg schrikken. Je moet dan direct handelen om de auto veilig aan de kant van de weg te krijgen. En om medeweggebruikers te waarschuwen, gebruik je vervolgens de gevarendriehoek terwijl je band verwisselt – als je die in de auto hebt liggen én je handig genoeg bent om dit zelf te doen. Heb je geen reserveband in de auto? Vulschuim is een tijdelijke oplossing. Heb je dit ook niet bij je, dan zul je de wegenwacht moeten bellen.

Andere vormen van autopech
Andere vormen van autopech die voorkomen: jezelf buitensluiten (sleutel nog in de auto) en kapotte koplampen. In het eerste geval kunnen reservesleutels uitkomst bieden. Anders zul je een ruit in moeten tikken of de auto open laten breken. Wanneer de koplampen kapot zijn, moet je ze vervangen. Op een donkere weg of in slechte weersomstandigheden kun je immers niet zonder lampen rijden. Lukt het niet om de lampen elf te vervangen, ga dan langs de garage. Bij oudere auto’s kun je lampen vaak zelf vervangen, maar bij nieuwere wagens is dit vaak niet mogelijk. Let ook op de brandstof die je tankt, want het komt nog weleens voor dat mensen per ongeluk verkeerd tanken. Ga vooral niet rijden en laat de tank leegpompen, anders kan er schade ontstaan aan brandstofpomp of de motor.

Pech en de autoverzekering
Een goede autoverzekering is essentieel bij autopech. Zeker in het buitenland. Je bent immers in een vreemde omgeving en pech geeft al genoeg stress. Dan is het fijn wanneer de verzekering goed geregeld is. Dat begint bij de autoverzekering vergelijken. Dan kun je per verzekering zien wat de voorwaarden zijn. Je kunt dan ook kijken naar eventueel aanvullende verzekeringen, zoals pechhulp (in het buitenland). Ben je vaak op weg, dan kan zo’n verzekering handig zijn. Let wel op dat je je niet dubbel verzekert, want een pechhulpverzekering zit ook vaak in een reisverzekering en kun je afsluiten bij een pechhulpdienst, zoals de ANWB.

Pech in het buitenland
Houd er rekening mee dat pechhulp in het buitenland meestal niet standaard in de verzekering is meegenomen. Je kunt de dekking wel uitbreiden met een buitenlandmodule, waardoor je ook verzekerd bent van pechhulp in het buitenland. Vergeet dan niet de groene kaart mee te nemen als verzekeringsbewijs. Hoewel niet elk land dit verplicht, is het toch handig en geen moeite om deze op zak te hebben. Op de groene kaart staan namelijk alle gegevens en telefoonnummers die je nodig hebt in het geval van autopech. Tegenwoordig komt zo’n kaart gewoon in een handig creditcardformaat. Rij je met een huurauto? Controleer dan voor vertrek goed wat er verzekerd is.

LEAVE A COMMENT